Angličania zbierali v meste materiál na dokumentárny film

14.10.2008 Stropkov

Stropkov 14. októbra (TASR) – Mesto Stropkov navštívili anglickí filmári, ktorí plánujú v rámci programu The Beat Project v súvislosti so Slovenskom nakrútiť dokumentárny film.
Ten má byť orientovaný predovšetkým na mediálne menej známe regióny a má pomôcť žiakom na britských školách lepšie spoznať život, kultúru a hodnoty širokých vrstiev Slovákov v jej reálnej podobe.
Anglické mesto Kent sa v posledných rokoch stalo domovom mnohých Slovákov, ktorým od mája 2002 tento charitatívny program podporovaný štátnym rozpočtom, pomáha s adaptáciou v novom ekonomickom a kultúrnom prostredí. Stropkovčanka Denisa Gostičová – Barry, ktorá už tri roky pracuje na realizácii programu, počas návštevy zdôraznila, že 50-tisícový Kent a jeho okolie patrí medzi chudobnejšie regióny Anglicka, a preto sa projekt orientuje predovšetkým na pomoc a podporu sociálne slabších skupín s akcentom na generáciu mladých ľudí.
„V súčasnosti sa v Anglicku objavujú iba materiály o Bratislave a Vysokých Tatrách, no bližšie informácie o živote v iných častiach Slovenska chýbajú. Keďže v okolí Kentu žije veľa Slovákov, rozhodli sme sa pripraviť pre školy film, v ktorom predstavíme mladým ľuďom Slovensko v jeho reálnych obrazoch. Preto navštevujeme menšie mestá a obce, kde sa zaujímame o ich históriu, ale aj budúcnosť. Podobné dokumenty sa točia tiež o iných krajinách, čím chceme napomôcť k odstraňovaniu predsudkov medzi jednotlivými národmi a národnosťami, \" zdôraznila Gostičová – Barry.
Anglickí filmári zbierali materiál na pripravovaný dokument na Strednej združenej škole, Základnej škole na Mlynskej ul. , Základnej umeleckej škole, ale i v klube dôchodcov. Na otázky o budúcnosti, súčasných možnostiach a perspektívach Stropkova im odpovedali aj predstavitelia mestskej samosprávy.
\"Veríme, že táto návšteva zástupcov britskej charitatívnej organizácie nebude posledná, pretože záber ich činnosti je veľmi široký. Chceme ju využiť na to, aby sme mesto predstavili aj ako turisticky atraktívny región. V tejto oblasti spolupracujeme aj s inými krajinami. Dokážeme vytvoriť podmienky na to, aby mohli študenti z Anglicka priamo u nás spoznávať našu kultúru a ľudové tradície, \" uviedol pre TASR hovorca mestského úradu Imrich Makó.
V rámci aktivít na britských ostrovoch ponúka program The Beat Projekt širokú paletu možností sebarealizácie mladým ľuďom, pre ktorých pripravujú realizátori rôzne voľnočasové aktivity hlavne v oblasti umeleckej tvorivosti. Jednou z ich činností je aj starostlivosť o mladé matky, ktoré otehotneli pred dovŕšením dospelosti. Program vytvára priestor na poradenskú činnosť pre Slovákov žijúcich v Kente a pomáha im pri hľadaní zamestnania, prípadne voľbe štúdia na strednej či vysokej škole.
 

Vyberte región